ALEVİ PORTAL

1. YILINDA ABKCB (Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı)

Prof. Dr. Ali YAMAN

1968'de Ankara'da doğdu. Akademik çalışmalarını Gelenekselden Moderniteye Türkiye ve Avrupa'da Alevilik gelişmeleri ve Aleviliğin Orta Asya kökenleri üzerinde yoğunlaştırdı. Halen Siyasi Tarih profesörü olarak görev yapmaktadır.

Önce Kronoloji:
7 Ekim 2022 – Cumhurbaşkanı, Şahkulu Sultan Dergahı’nda düzenlenen açılış ve temel atma töreninde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulacağını açıkladı.
9 Kasım 2022 – Resmi Gazetede yayınlanan 112 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu.
3 Şubat 2023 – Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na (ABKCB) daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı olan ve o tarihte İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu’nun Danışmanı Ali Arif Özzeybek atandı. Başkanlığa bağlı bulunan beş Daire Başkanlığı’na da atama yapıldı.
Başkan yardımcılıklarına ve Dedelerden ve akademisyenlerden oluşması düşünülen Danışma Kurulu Üyeliklerine atama yapılmadı.
15 Mart 2023 – ABKCB Başkan Yardımcılıklarının birine Ankara, Ayaş İlçesi Kaymakamı M. Eligül atandı.
Diğer Başkan yardımcılığına da ve Dedelerden ve akademisyenlerden oluşması düşünülen Danışma Kurulu Üyeliklerine de atama yapılmadı.
28 Ağustos 2023 – ABKCB Başkan Yardımcısı M. Eligül bu görevinden alınarak yeniden Ayaş Kaymakamlığına atandı.
Böylece 2 başkan yardımcılığı da boşaldı ve atama yapılmadı, Danışma Kurulu Üyeliklerine de atama yapılmadı.
7 Ekim 2023 – ABKCB Başkanı A. A. Özzeybek görevinden alınarak, yerine A. R. Özdemir atandı ve Başkan yardımcılıklarından birine Kültür ve Turizm Bakanlığı içinden E. Saykan atandı.
Hala diğer Başkan Yardımcısı ve yine Danışma Kurulu Üyeleri atanmadı.
Sonuç itibariyle,
Daha önce de defalarca ifade ettiği üzere, Din eğitimi ve din hizmetlerinin hala Sünni İslam anlayışı üzerinden yürütüldüğü Türkiye Cumhuriyeti’nin izlediği din siyaseti bağlamında, ABKCB önemli bir adım olarak görülebilir. Belediyelerin halihazırda zaten yaptığına benzer bir şekilde Cemevlerinin giderlerinin ve inanç hizmetlisi ihtiyacının, Cemevlerinin istediği şekilde desteklenmesinin bir sakıncası bulunmamaktadır. Cemevlerinin iç işleyişlerine müdahale etmeksizin, onlara imar, arsa, giderler, personel vb. konularda destek olacak bir resmi kurum gereklidir.

ANCAK,
Kuruluşundan bu yana bir yıl geçmesine karşın, aylar içerisinde başkan, başkan yardımcısı değişiklikleri, Danışma Kurulu’nun ise hala atanamaması, kurumun daha önceki tabelasının değiştirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı yazısının da eklenmesi, Dedenin tanımının yapılmaya çalışılması, kurullarda Sünni ilahiyatçılara da yer verileceği, kurum binasının bakanlığın başka birimlerince de kullanılacağı şeklinde iddialar Alevi-Bektaşi toplumunda bu büyük adıma yönelik güvensizliğe neden olmaktadır.

Ayrıca ABKCB kurulduktan bugüne Siyasiler, Diyanetçiler, İlahiyatçılar, dernekler, vakıflar vb. herkes kuruma karışmaya çalıştıkları, Alevi olmayanların da Aleviler için kurulmuş bu kurumun Danışma Kurulu’na girmeye çalıştıkları ve hala da çalışmakta olduğuna yönelik iddialar bulunmakta, ABCKB başkanınca bu tür talepler karşılanmadığı için, onun görevden alınması için var güçleriyle uğraştıkları orada burada konuşulmaktadır. Danışma Kurulu’nda kimlerin yer alacağı, Alevilerin hassasiyetlerinin dikkate alınıp alınmaması oldukça önemlidir.

Kurumun Alevi-Bektaşi toplumunda karşılık görüp görmeyeceğini esas olarak bundan sonraki icraatleri belirleyecektir. Eğer birileri, ABKCB’nin, Diyanet’in küçük bir versiyonu olmasını hedefliyorlarsa, Alevi-Bektaşi toplumunca benimsenmeyeceğini de göz almış olmalılar. O zaman Diyanet varken bu kurum neden kuruldu diye sormak gerekir?
Kurumun tabelası bile bir yıl dayanamadı. Kurumun Cumhurbaşkanı tarafından resmi açılışı bile bir yıl olmasına karşın yapılamadı.

ABKCB hakkında birinci yıl dolarken düşüncelerim böyle.


Sosyal Medyada Paylaş
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ