Muharrem Matemi ve Kerbelâ Üzerine
Bugün 1 Muharrem 1446, ya da 7 Temmuz 2024.
Kerbelâ katliamının Hicrî 1485, Miladî 1344 ‘üncü yıldönümü.
Kısa bir hatırlatma yapalım;
Muaviye’nin oğlu YEZİD ‘e biat vermeyen İmam Hüseyin önce Medine ‘den Mekke ‘ye gider ve Kûfe ‘den gelen yoğun davetlere uyarak bir süre sonra Kûfe ‘ye doğru ailesi ile birlikte yola çıkar. Sene Hicrî 61 dir. Peygamber Hakk’a yürüyeli sadece 49 yıl geçmiştir.
Muaviye ‘nin oğlu YEZİD ‘e biat vermeyen İmam Hüseyin önce Medine ‘den Mekke ‘ye gitmiş, Mekke’de de biraz zaman geçirdikten sonra aldığı bir çok çağrıya da uyarak Kûfe ‘ye gitmeye karar vermiştir. O yılın Kurban Bayramı ‘ndan dört gün önce 6 Zilhicce ‘de yola çıkan İmam Hüseyin ve yoldaşları 23 gün süren 13 duraklı uzun, kahırlı ve çileli bir yolculuktan sonra HÜrr emrindeki YEZİD ordusu tarafından KERBELÂ yakınlarında durdurulur. İki gün süren görüşmeler sonuç vermez. Bu günden sonra olacakları birlikte anacağız, içimiz bir kez daha yanacak. Bu çileli yolda olup bitenleri, gün gün yolda yaşananları ise ADO Alevi Düşünce Ocağı internet sitesindeki KERBELÂ bölümünde MEKKE-KERBELÂ yolculuğu sayfasından izleyebilirsiniz.
https://aleviocagi.org/mekke-kerbela-yolculugu
Hicretin 61. yılı 1 Muharrem 61 ÇARŞAMBA günü, Kasr-ı Ben-i Makatil’deki kamptan ayrılan İmam Hüseyin ve yanındakiler Kûfe’ye yönelemeden, çevresinden geçerek yola devam ederler. Bir mola sırasında İmam Hüseyin’in birkaç defa “Ondan geldik, ona döneceğiz.” ayetini tekrar ettiğini duyan oğlu Ali Ekber ‘Doğru yolda olduğumuza göre ölümden neden korkalım.” der ve İmam Hüseyin “Allah seni bir baba çocuğunu nasıl ödüllendirirse öyle ödüllendirsin.” diye cevap verir. Kufe valisi İbn Ziyad’dan Hürr’e kafileyi takipten ayrılmaması için bir mesaj daha gelir. Hırpalanmış kervan Gaziriye’den KERBEL denilen yere geldiğinde İmam iç geçirerek, yerin adını sorar. Biri “KERBEL” der. İmam’ın da : «Evet, burası Kerbin-ve-belâ’nın yeri. (acı ve işkence). Burası Şehitliğimizin yeridir. Buraı Kerbelâ.» dediği rivayet edilir. Bu gün ile İmam Hüseyin ve yoldaşlarının şehit edildiği 10 Muharrem ve başları kesilerek çölde terk edilmiş mevtaların gömüldüğü 12. Gün arasında olan bitenleri ise web sitemizin KERBEL GÜNLÜĞÜ 2024 sayfamızdan izleyebilirsiniz.
https://aleviocagi.org/kerbela-gunlugu-2024
İmam Hüseyin ve yoldaşlarının barışçıl direnişleri insanlık tarihinin en ders alınacak, en değişik direniş örneklerinden birisidir. Bugünün hukukunda aktif direniş ve/veya sivil itaatsizlik çerçevesinde de tanımlanabilecek bu yüce direnişi yaşayan ve sonuçlandıran, inançları ve ahlâkları için gözlerini kırpmadan canlarının veren KERBELÂ şehitleri insanlık tarihinin en unutulmaz şehitleri olarak tarihe ve insanlık vicdanına geçmişlerdir.
Muharrem oruçlarımız ve anmalarımızı KERBELÂ ŞEHİTLERİMİZİ ve onların yüce hatıralarını anarken, onların uğruna canlarını verdikleri doğruluk, ahlâk, adalet ve insan haklarını da düşünmek, anlamak ve yorumlamak gerekir. Bu korkunç facia ve muhteşem direnişin bütün boyutlarını irdelemek, MUHARREM ORUCU ‘nu, MUHARREM GÜNLERİ ‘ni bir inanç, adalet, ahlâk ve toplumsal bilinçlenme dönemi olarak da değerlendirmek hepimize nasip olsun.
Oruçlarımız, ibadetlerimiz, Aşurelerimiz kabul olsun!
Hakk ‘ın ebedî rahmetine kavuşan KERBELÂ şehitlerimizin ruhları şad olsun. Aşk ile !