ALEVİ PORTAL

Tarihte Bu Ay: Ekim

1 Ekim 680: 72 yakını ile birlikte Küfeye giden İmam Hüseyin ve Yakınları Kerbela’da Yezid ordusu tarafından kuşatıldı. Kuşatma 10 gün sürdü. İmam Hüseyin’in Halifeliğini tanımayan Yezid, kendisine biat ettirmek istedi. Biatı kabul etmeyen İmam Hüseyin ve aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu topluluk bu süre içinde susuz bırakıldı. Kuşatmanın sonuçları ile ilgili Bakınız: 10 Ekim 680

4 Ekim 1952: Ahmet Sırrı Baba İstanbul’da bir dostunun evinde Cem icra ettikleri gerekçesiyle yaklaşık otuz kişiyle birlikte tutuklandı. Mahkemeye çıkarılarak yargılandı ve Türkiye’den sürgün edildi. Kaynak: Bu bilgi Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nden alınmıştır.

4 Ekim 1994: Zorunlu göçler başladı. Alevilerin yaşadığı bölgelerde, Özellikle Dersim Ovacık ilçesinde çok sayıda köy boşaltıldı. Meclis İnsan Hakları Komisyonu raporuna göre 193 köy ve 823 mezra boşaltıldı. Burada yaşayanlar zorunlu göçe zorlandı.

10 Ekim 680: İmam Hüseyin ve 72 yakını Emevi Halifesi Yezid tarafından katledildi. Katliam bölgede çok büyük üzüntü ve tedirginlik yarattı. Bu katliam tarihe Kerbela Katliamı olarak geçti. Alevi toplumu o tarihten bu yana her yıl matem ayı olarak yapılan katliamı hatırlar, ve 10 gün boyunca yas tutarlar.

14 Ekim 1973: Türkiye Birlik Partisi Kuruldu. Partinin 16 kurucusu, Hasan Tahsin Berkman (Emekli General), Cemal Özbey (Avukat), Feyzullah Ulusoy (Avukat, çiftçi), Salim Delikanlı (Emekli albay), Tahsin Tosun Sevinç (Sendikacı), Mustafa Geygel (Müteahhit, çiftçi), Mehmet Güner (İktisatçı), İbrahim Zerze (İşçi), Hüseyin Dedekargınoğlu (Matbaacı), Hüseyin Günel (Müteahhit), Mustafa Topal (Doktor), Hüseyin Eren (Emekli albay), Arif Kemal Eroğlu (İşçi), Mehmet Ali Egeli (İktisatçı), Hüseyin Erkanlı (Avukat) ve Faruk Erginsoy (avukat) idi.

15 Ekim 1986Nimri Dede Hakk’a yürüdü. Naaşı büyük bir cenaze töreniyle kalabalık bir katılım ile toprağa verilerek sonsuzluğa uğurlandı. Asıl adı İsmail Dehmen; 1909 yılında Elazığ’ın Keban ilçesinin Pınarlar isimli Köyü’nde dünyaya geldi. Köylerinin kurucusu olan Şeyh Nimri’nin adını mahlas olarak kullanan Nimri Dede bölgede Şıh İsmail olarakta tanınırdı.

20 Ekim 1244: Şems-i Tebrizi Anadoluya geldi. (Kaynak: Kuranda Hikmet Tarihte Hakikat- Halil Öztoprak S. 21)

Sosyal Medyada Paylaş
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ