AABF Yönetim Kurulu’nun ULUSLARARASI ALEVİ VAKFI’NA Attığı İftiralar Mahkemeden Geri Döndü

Basın Açıklaması No. 1/25
AABF Yönetim Kurulu’nun ULUSLARARASI ALEVİ VAKFI’NA
Attığı İftiralar Mahkemeden Geri Döndü
ULUSLARARASI ALEVİ ARAŞTIRMA, DAYANIŞMA VE EĞİTİM VAKFI (UADE) olarak, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na (AABF) karşı 29 Temmuz 2024 tarihinde Köln Eyalet Mahkemesi’nde kurumsal kişiliğimizin ihlali ile kurumumuza karşı iftira veya iftira niteliğindeki ifadelerin men’i (önlenmesi) ve silinmesi nedeniyle dava açtık.
Uzun süren yazılı ön yargılama sürecinin sonucunda, 5 Şubat 2025 tarihinde Köln Eyalet Mahkemesi’nde sözlü bir duruşma gerçekleşti. Duruşmaya Vakfımız adına Eşbaşkanlarımız Neriman Çatuk ve Cemalettin Özer, Genel Sekreterimiz Haydar Akkoyun ve yardımcısı Hüseyin Barış Öztürk ve de bazı aile üyeleri katıldılar. AABF adına ise sadece bir avukat katıldı. Aralarında çok sayıda hukukçu olan canlarımızın da bulunduğu AABF Yönetim Kurulundan en az bir ya da iki kişinin de böylesi önemli bir davaya en azından gözlemci olarak katılmalarını beklerdik. Bilhassa, AABF Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Mat’ın da duruşmaya katılacağından yola çıkmıştık. Ne de olsa; 19-20 Ekim 2024 tarihlerinde Düsseldorf-Neuss’ta yapılan ve AABF’nin 2021-2024 tarihleri arasını kapsayan, 15. dönemine ait Genel Kurul için hazırlanan “AABF Denetleme Kurulu Raporu”nun 12. sayfasında “Hukuk Davaları” adlı bölümde söyle bir cümle yer almaktaydı: “Sayın Hüseyin Mat bu davayla bizzat kendisinin ilgileneceğini, gurur meselesi olduğunu belirtmiştir.”
28 Şubat 2025 tarihinde Köln Eyalet Mahkemesi’nin yazılı kararı elimize geçti.
AABF’ye karşı açtığımız iftira davasında, toplam üç ifadenin men’i (önlenmesi) ve silinmesi nedeniyle ilgiliydi. Bu ifadeler AABF’nin 20 Aralık 2023 tarihinde yayımladığı “Örgütsel yapımızı savunmaya dair kararımızın hatırlatılması!” başlıklı açıklamasında yer almaktadır:
Köln Eyalet Mahkemesi, a) ve b) bentlerinde yer alan ifadelerle ilgili olarak lehimize karar verdi. Mahkeme bu iki ifadeyi, gerçeklikten (olgusal temelden) yoksun oldukları için, kabul edilemez görüş ifadeleri olarak sınıflandırdı.
Ancak c) bendinde yer alan ifadeyle ilgili olarak dava talebimiz kabul edilmedi.
Köln Eyalet Mahkemesi, Vakfımız tarafından dava konusu edilen AABF’nin 20 Aralık 2023 tarihli bildirisinin alt kısmında yer alan ve 2014 senesine ait olan AABF kararının, vakfa atıfta bulunmadığı sonucuna vardı. Çünkü Vakfımız 2020 senesinde kuruldu. “Vakıf” kelimesi c) bendindeki ifadede de görüldüğü gibi, parantez içindeki çeşitli örgütsel biçimler listesinde yer almamaktadır.
Mahkemenin kararını buradan indirebilirsiniz. Kararın bazı bölümlerini “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” doğrultusunda çıkarmak zorundaydık. Bu konuda anlayışınızı rica ediyoruz.
Bu karar Alevi toplumu için ne anlama geliyor?
- Öncelikle ne AABF’nin ne de AABF’ye bağlı bölge temsilciliklerinin ve AKM’lerin/Cemevlerinin ne de üçüncü kişilerin/kurumların, AABF’nin 20 Aralık 2023 tarihli bildirisini (“Konu: Örgütsel yapımızı savunmaya dair kararımızın hatırlatılması”) yayma veya başka herhangi bir biçimde topluma erişilebilir hale getirme hakkına sahip olmadığını belirtmek isteriz.
- AABF ve AABF’ye bağlı tüm kurumlar, söz konusu bildirinin artık dağıtılmamasını sağlamalıdır. Aksi takdirde, Vakıf olarak buna karşı yasal işlem başlatacağımızın bilinmesini isteriz.
- Vakıf olarak; AABF’nin ve AABF’ye bağlı tüm birimlerin Alevi değerlerine, özellikle de “Eline, diline, beline sahip ol!” düsturuna bağlı kalınmasını tavsiye ediyoruz. Nefret ve antipati dili, Alevi önderlerimizin ve temsilcilerimizin kelime hazinesinin bir parçası olamaz, olmamalıdır.
- Özellikle; ana yurdumuzda otoriter bir rejimin acımasızca tesis edildiği bu günlerde ve örneğin Avrupa’daki yeni vatanlarımızda anti-demokratik güçlerin maalesef giderek daha fazla nüfuz kazandığı günümüzde, bazı Alevi örgütlerinin karalama kampanyaları yoluyla gereksiz davalara sebebiyet vermek yerine birbirlerine kenetlenmesi gerekir.
- Vakfımız, Köln Eyalet Mahkemesi’nde AABF’ye karşı kazandığı davadan elde ettiği tüm paraları Alevi öğrencilerine burs olarak yatıracaktır.
Basın Açıklamasının Türkçesini buradan Pdf formaında indirebilirsiniz.
Basın Açıklamasının Almancasını buradan Pdf formatında indirebilirsiniz.
ULUSLARARASI ALEVİ VAKFI hakkında
ULUSLARARASI ALEVİ ARAŞTIRMA, DAYANIŞMA VE EĞİTİM VAKFI; yalnızca Alman yasalarına göre kurulmuş olan ve kâr amacı gütmeyen bir vakıftır. Vakfımız, 22.12.2020 tarihinde Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanlığı tarafından tanınarak Detmold Bölge Hükûmeti’nin denetimi altında, Kamu Vakıfları Sicili’nde 639 dosya numarasıyla tescil edilmiştir.
20 Canımız tarafından Almanya’nın Bielefeld kentinde kurulan Vakfımız, geleneksel Alevi inanç ve felsefesinin bilimsel araştırmalarına kendini adamıştır. Vakfımızın amaçlarından biri; Alevilik alanındaki uluslararası araştırmaları koordine ve teşvik etmektir ve böylece geleneksel değerlerin, örneğin gelecek nesiller için, çok dilli bir şekilde korunmasını sağlamaktır.
Uluslararası Alevi Vakfı, örneğin AABF gibi bir inanç topluluğu değildir. Vakfımız herhangi bir üst kuruma bağlı olmadığı gibi, yerel dernekleri (örn. AKM’leri) ve bunlara benzer kuruluşları bünyesinde bulundurmamaktadır. Vakfımız tek başına ve bağımsız hareket eder ve de siyasi açıdan tarafsızdır. Hem kurum olarak kendi isleyişinin hem de kâr amacı gütmeyen projelerinin finansmanı, yalnızca kurucu üyelerinin gönüllü katkıları ve Canlarımızdan gelen gönüllü bağışlar ile sağlanmaktadır
Basın İrtibat Sorumlusu
Uluslararası Alevi Araştırma, Dayanışma ve Eğitim Vakfı
Vakfı temsil edenler: Eşbaşkan Neriman Çatuk ve Eşbaşkan Cemalettin Özer
Adres: Herforder Str. 46 • D-33602 Bielefeld / Almanya
Telefon: 0049 – (0)171 / 70 61 261 • www.alevi-vakfi.com • post@alevi-vakfi.org