İmam Musa-i Kazım’
İmam Musa-i Kazım’ın Hayatı
Babası: İmam Cafer-i Sadık
Annesi: Hamide
Lakabı: Kazım, Alim
Künyesi: Ebul Hasan, Ebu İbrahim
Yüzüğünün yazısı: Allah yeter bana
Doğum yeri ve tarihi: Medine, M: 02 Eylül 745
Şehadet yeri ve tarihi: Medine, 01 Eylül 799
Kabrinin bulunduğu yer: Bağdat/Kazimeyn (Irak)
Yaşı: 54
Katili: Harun
İmamet süresi: 35 yıl
Zamanındaki halifeler: Mansur oğlu Mehdi, oğlu Harun
İmam Cafer-i Sadık, çeşitli münasebetlerle kendisinden sonra İmam Musa-i Kazım’ın, imamet makamına geçeceğini bildirmişdir. İmam Cafer-i Sadık’ın bütün ashabı ve oğulları kendisinden sonra İmam Musa-i Kazım’ın imametinde, ittifak etmişlerdir.
İmam Cafer-i Sadık’ın oğullarından Ali buyurur ki; Babam Cafer bin Muhammed; “Oğlum Musa’ya saygı gösterin; O evladımın en üstünüdür, en bilginidir; yerime geçecek olan ve Adem evladı içinde, Allah hücceti bulunan o dur buyurdu.” Ali, Imam Musa-i Kazım’dan rivayetlerde de bulunmuştur. İmamiye fıkhının birçok meselesi, onun rivayetlerine dayanır.
İmam Musa-i Kazım’ın, zamanlarında; zühd ve takva bakımından eşleri yoktu. Gecelerini ibadetle, gündüzlerini itaatla, halka yardımla, halkı irşadla geçirirlerdi; pek az uyurdu.
İmam Musa-i Kazım, ataları Hz.Ali’nin ve kendisinden önceki Imamlar’ın yolunda yürümüştür. Geceleri içi ekmek, et, para-pul dolu zembili sırtına vurup, yoksulların, kimsesizlerin, yetimlerin evlerini tek tek dolaşıp, kendisini tanıtmadan onların ihtiyaçlarını giderip, yine gizlice evine dönerdi.