ALEVİ PORTAL

İmam Ali Naki

İmam Ali Naki’nin Hayatı
Babası: İmam Muhammed Taki
Annesi: Semanet

Lakabı: Murteza Emin, Askeri Necip
Künyesi: Ebu-l Hasan

Yüzüğünün yazısı: Ahitleri korumak Allah huylarındandır

Doğum yeri ve tarihi: Medine, M: 09 Eylül 829
Şehadet yeri ve tarihi: Samarra, M: 29 Haziran 868
Kabrinin bulunduğu yer: Samarra (Irak)
Yaşı: 39

Katili: Mütevekkil

Imamet süresi: 33 yıl

Zamanındaki halifeler: Muta’sım Vasık, Mütevekkil, Muntasır

 
İmam Muhammed Taki’nin şehadetinden sonra Ehl-i Beyt halkı ittifakla, Ali-ül Naki’nin, imametini kabul etmişlerdi. İmam Ali-ül Naki’nin imametini kabul edenler, ona uyanlar, onu Resulullah’ın oğlu ve varisi tanıyıp hakkında saygı gösterenler, Medine Valisi Abdullah bin Muhammed-i Haşimi’nin, dikkatini çekmişti. Medine Valisi, hilafet merkezince hatırının biraz daha sayılması, değerinin daha artması, dileklerinin öncelikle kabul edilmesi düşünceleriyle, durumu Halife Mütevekkil’e bildirmiş ve yazdığı yazıda; Mekke’yle Medine sana gerekse, Ali’yi burdan aldır demişti.

Medine Valisinin yazısı üzerine Halife Mütevekkil; Yahya bin Herseme’yi, İmam Ali-ül Naki’den habersiz evini basmak, evinde neler olduğunu anlamak üzere, kimseye duyurmadan Medine’ye gönderdi. Yahya bin Herseme, Medine’ye varır varmaz geceleyin adamlarıyla İmam Ali-ül Naki’nin evini bastı. Çoluk-çocuk korkup feryada başlayınca Yahya bin Herseme; Korkulacak birşey olmadığını, yalnız aldığı emre göre bir arama yapacağını söyleyip ev halkını yatıştırdı. Imam Ali-ül Naki’nin de yardımıyla evi aradı ve evde Kur’an nüshalarından, dua kitaplarından başka bir şey bulamadı. Yahya bin Herseme, işi bir mektupla halifeye bildirdi. 

Mütevekkil, İmam Ali-ül Naki’yi devamlı göz altında bulundurmak için, Irak’a çağırdı. Halife Mütevekkil, İmam Ali-ül Naki’ye gönderdiği mektupta; Ali oğulları’nın, Abbas oğulları’yla yakınlıklarından söz ediyor, kendilerine karşı daima saygı duyduğunu bildiriyor, gelirse pek memnun olacağını, Medine Valisini kötü ve yalan haber vermesi yüzünden azlettiğini, yerine Muhammed bin Fazlı tayin ettiğini haber veriyor, gelmeleri için istiharede bulunmalarını, karar verirlerse Yahya bin Hersem’e ile yola çıkmalarını rica ediyordu.

İmam Ali-ül Naki, görünüşte pek saygılı olan bu mektuptaki isteğe uymazsa, zorla götürüleceğini anlamıştı. Yol hazırlıklarını tamamlayıp, aynı yılda çoluk-çocuğuyla Irak’a hareket etti.

Sosyal Medyada Paylaş
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ