İmam Hüseyin
Babası: Hz.Ali
Annesi: Ana Fatıma
Lakabı: Şehid
Künyesi: Ebu-Abdullah
Yüzüğünün yazısı: Tanrı’nın emri olur.
Doğum yeri ve tarihi: Medine, M: 09 Ocak 626
Şehadet yeri ve tarihi: Kerbela, M: 10. 10. 680 (H:10 Muharrem 61)
Kabrinin bulunduğu yer: Kerbela (Irak)
Yaşı: 54
Katili: Şimr
Imamet süresi: 11 yıl
Zamanındaki halifeler: Muaviye ve Yezid
Islam tarihinin kara sayfası Kerbela. Ehl-i Beyt dünyasını yasa boğan Kerbela. Hz.Adem’in zürriyeti, Hz.İbrahim’in milleti, Hz.Ismail’in nesli, Islam Peygamberleri Hz.Muhammed’in torunu ve varisi, Şahı Merdan Ali ve Ana Fatıma-i Zehra’nın oğlu Imam Hüseyin’i bir kaşık suya hasret bırakıp, şehit eden uğursuz Kerbela.
Imam Hüseyin, yaşantısıyla, davranışlarıyla, cesaretiyle sadece islam aleminde değil, bütün insanlık için görkemli bir abidedir. İmam Hüseyin peygamberin torunu ve Hz.imam Ali ile Hz.Ana Fatıma’nın ikinci çocuğudur.
O zamana kadar Araplar arasında pek rastlanmayan Hüseyin adını, Hz.Muhammed verdi. Imam Hüseyin doğduğu zaman, Hz.Muhammed’in kulağına “O cennet çocuklarının efendisi (Seyyid’i) dir.” diye bir ses geldi. Peygamber, Imam Hasan ile Imam Hüseyin’i çok severdi. “bunlar benim oğullarımdır, kızımın oğullarıdır; Allah’ım ben oları seviyorum, sen de onları sevenleri sev” diye Allah’a yalvarıyordu.
Imam Hüseyin’in çocukluğu Hz.Muhammed’in derin sevgi ve şefkati içinde geçti. Ancak bu durum kısa sürdü. Daha beş yaşındayken dedesi Hz.Muhammed’i; ve kısa bir süre sonra da annesi Ana Fatıma’yı kaybetti. Bu durumun onu oldukça etkilediği muhakkaktır. Daha çocukken birgün ikinci halife Ömer minberde hutbe okurken, Imam Hüseyin’in Ömer’in yanına giderek “Babamın minberinden in ve babanın minberine git” diye çıkıştığı da kaynaklarda yazılıdır.
Üçüncü halife Osman’a karşı gerçekleşen isyanda, Şahı Merdan Ali onu ve abisi Imam Hasan’ı halifenin evine göndererek eve kimseyi sokmamalarını emretti. Isyancılar buradan içeri giremediler, ancak başka bir evden geçerek Osman’ı öldürmeyi başardılar. Bunun üzerine Şahı Merdan Ali, oğlu Imam Hüseyin’i sert bir şekilde azarladı. Imam Hüseyin, babasının halife olmasıyla birlikte Kufe’ye gitti ve babasıyla bütün seferlere katıldı.
Şahı Merdan Ali’nin şahadeti sonrasında abisi Imam Hasan’a itaat etmeyi yeğledi. Çünkü babası ölürken kendisine, abisine uymasını vasiyet etmişti. Ancak abisinin Muaviye’nin hileleriyle zehirletilerek şehid edilmesinden sonra yaşanan gelişmeler Imam Hüseyin’in o zamana kadarki durumunu değiştirdi. Yezid’e biat etmemekteki kararlılığı onun bu yolda sonuna kadar gideceğini gösteriyordu.
Imam Hüseyin’in yaşadığı dönemde zalim Emevi egemenliği hüküm sürüyordu. Emevi ikdidarını kurumlaştıran Muaviye, Imam Hüseyin’in babası Şahı Merdan Ali’yi ve abisi Imam Hasan’ı kendi iktidarı için tehlikeli görmüş ve binbir entrikayla onları şehit etmişti.
Muaviye ölmeden önce çeşitli hille ve tehditlerle halkı oğlu Yezid’e biat ettirmiş; Imam Hüseyin ve bazı ileri gelenler biat etmediler. Muaviye ölünce yerine oğlu Yezid’i tayın etmişti. Oğlu Yezid’e babasının kanlı iktidarını korumak istiyordu. Muaviye, Hz.Muhammed’le yıllarca savaşmış olan, Mekke’li müşriklerin önderi olan bir ailedendi.
uludivan.de sitesinden yararlanılmıştır.